Резултатите от междинните избори в САЩ показват, че там разделението на властите все още функционира, а новата политическа ситуация ще донесе допълнителен натиск върху президента Доналд Тръмп, който отчужди големи части от обществото, а в същото време тепърва ще отговаря на тежки въпроси за кампанията си и ролята на Русия. Това коментира в студиото на „Лице в лице” журналистът международник Иво Инджев.

„За демократите гласуват цели сегменти, които Тръмп жестоко обиди, да не кажа – напъди”, посочи той и даде пример с афроамериканците, латиноамериканците (които са отделени от Тръмп с реториката му за стената по границата, отбеляза Инджев) и жените.

„Тръмп има твърдо ядро поддръжници, той игра за тях в цялата предизборна кампания”, категоричен беше Инджев.

Според него демократите сега ще засилят дейността на комисиите в овладяната от тях Камара на представителите и разследването за евентуална руска помощ за Тръмп на изборите през 2016 г. ще тръгне с нова сила.

„Аз се питам дали ако засилената дейност по неговото разследване доведе до нещо шокиращо, в резултат на което бъде уличен като национален предател, дали републиканците ще изтърпят това”, коментира Инджев, като посочи, че управляващите все още държат Сената, а той има решаващата дума за импийчмънт.

Очакванията му са Тръмп да се опита да омилостиви комисиите, а в Русия да пият „студена вода и то с лед”: „Тръмп не е „сам юнак на коня”, не е Путин, който си прави каквото си иска. Той е длъжен да се съобразява”.

Журналистът даже допусна, че Тръмп може да си позволи конфронтация с Русия, подобна на тази от началото на годината в Сирия, когато голям брой руски наемници бяха показно ликвидирани от американски части.

Вижте още във видеото!