Изказването на Макрон в посока на България не е изгубване в превода и не променя общата картина на казаното. Това каза в „Лице в лице” евродепутатът Иво Христов.

Миналата седмица до България стигна интервюто на френския президент за крайнодясно издание, в което той казва, че предпочита легални мигранти от Африка, отколкото български и украински канали.

Според Христов по този начин френският държавен глава се опитва на гърба на България да заработи реноме на човек без расистки предубеждения и същевременно да се обърне и към избирателите вдясно или крайнодясно – т. нар. „люпенисти”.

„Ако той искаше да каже, че предпочита легалните пред нелегалните, щеше да се ограничи с това просто твърдение и нямаше да има скандал. Но той ги обагри в национални определения. (…) В този смисъл ние имаме всички основания да реагираме остро, защото на третата година от своето президентстване Макрон продължава да говори така, както говорят президентски съветници при брейнсторминг, а не като държавник, който никога не би си позволил конкретизация, още по-малко някакви внушения, които могат да бъдат интерпретирани с обида и с право”, коментира Христов.

„Ние не бива да приемаме тези обиди и никакви подобни внушения, които вредят на имиджа на България. Що се отнася до това имаме ли приятел в лицето на Макрон в политиката – приятелството се изразява в действията. Ние нямаме основания да подозираме френския президент в излишна враждебност спрямо България, но в случая той сбърка и ние трябваше да реагираме”, добави Христов.

По думите му Макрон все по-отчетливо показва лидерските си амбиции, след като германският канцлер Ангела Меркел обяви, че скоро ще се оттегли.

Относно последното изказване на френския държавен глава за „мозъчната смърт” на НАТО, евродепутатът коментира: „По отношение на НАТО Макрон констатира една очевидност. Ако някой в България изрече същото, ще бъде нарочен от церберите на евроатлантизма за путинист, руски агент и не знам още какво”.

Според Христов Макрон не бърка в преценката си за Алианса, в същото време обаче не предлага алтернатива, като например истинска единна европейска отбрана, а вместо това лансира идеи, които изключват някои страни в ЕС.

Чуйте цялото интервю във видеото.