Управлението има нужда от технологично време, за да задейства определени процеси.

Така в „Лице в лице“ съпредседателят на „Демократична България“ оправда липсата на конкретни законодателни промени при съдебната реформа. Според него съвсем скоро Законът за съдебната власт ще бъде внесен за разглеждане от депутатите, а променените текстове са готови. 

„Очаквам окончателно закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура, без да създаваме други форми на специализация. Очаквам в рамките на следващата седмица да започне процесът на разглеждане на това законодателство“, каза Иванов. 

Той уточни, че очаква съвсем скоро да започне процедурата за избор на състава на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Относно поисканата оставка на главният прокурор Иван Гешев, Иванов коментира:

„Мотивите и основанията са налице. Става дума за изобилие от факти, които показват, че Гешев е осъществил това, което Конституцията съдържа като основание за дисциплинарно наказание – дискредитация към доверието в съдебната власт“.

Иванов коментира, че този, който се противопостави на съдебната реформа ще плати висока цена за това. По думите му от опозицията също говорят за независим съд, затова е оптимист, че ще се събере конституционно мнозинство за въпросните промени. Той определи резултатите на КПКОНПИ под ръководството на Сотир Цацаров като „жалки“. 

Относно ултиматума на Русия към НАТО – да изтегли въоръжените си сили от България и Румъния, Иванов каза, че тази позиция не неочаквана.

„От дълго време Русия иска да е върнем в ситуацията, в която Русия и САЩ договарят сфери на влияние. Не можем да позволим Русия да си говори с друг какво да се случва на наша територия. Удовлетворен съм, че премиерът бързо реагира, дойде в парламента и обяви единната позиция, че България е направила суверенен избор – с кого да споделяме и гарантираме сигурността си“, коментира Иванов.

Според него в Кремъл от доста време се държат така с държавите от Източна Европа, но е време да престанат, ако искат стабилни международни отношения.