Ако се действа максимално бързо от един месец до 6 седмици е разумно да има правителство.

Това каза съветникът по правните въпроси на президента Румен Радев – Иванка Иванова в студиото на „Лице в лице“, като поясни, че първо трябва да има свикване на НС и определяне на председателя му. 

Предстои да се връчат мандати и ако има трети провален мандат, президент може да върви към разпускане на НС и със същия указ насрочване за следващи избори, организирани от служебно, добави тя, като не се ангажира със срок.

Но е важно да се поясни, че държавният глава осъзнава какви отговорности има, каза още Иванова.

"Той трябва да посредничи за формиране на правителство, като някой, който домакинства консултациите преди връчване на мандата", обясни още съветникът по правните въпроси на Румен Радев.

Иванова обясни, че сроковете са на една седмица горе-долу, но държавният глава има правото да прецени на коя политическа сила ще връчи третия мандат.

„Предварителните консултациите не са обвързани със срок, от връчването  до отговор има срок. Но няма да се провлачи този процес безотговорно, всички са наясно за политически залог. Конституцията е предвидила ред, който следваме. Най-нормалното е да има избори в демокрация, гражданите да гласуват, да подменят половината от народните представители в НС. Най-нормално е политическа сила, управлявала дълго, да не направи коалиция“, каза още тя.

Иванова обяви, че вече има готов вариант на проект на Конституцията в Президентството, консултиран с експерти, след широко обсъждане.

Но той засяга много въпроси, не само тези, свързани с главния прокурор, добави тя. 

„Съдържат решения, които се основават на конституционната практика и се основават на международен опит“, обясни Иванова.

Според нея предложенията на ГЕРБ през лятото за промени в Конституцията са били „козметични и смешни и не изискваха свикване на Велико народно събрание“.

Тя изрази мненеито, че не сме в политическа криза, а по-скоро в здравна и в икономическа.