Ситуацията на пазара на труда е тревожна след корона кризата.  Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в „Лице в лице“. По думите му статистиката при безработните е много тревожна – от края на февруари до средата на юни около 200 хил. души са загубили работата си.

„Отдавна не сме преживявали подобен шок на пазара на труда. От друга страна, никой не знае колко от работещите в чужбина българи се върнаха в България. Това означава, че доходите, които те изпращаха – се загубиха. Много от предприятията загубиха конкурентоспособност“, коментира Нейков. 

По думите му ще е необходима поне година, за да се възстанови пазарът на труда и икономиката. Бившият министър уточни, че правителството е реагирало бързо на ситуацията, но взетите мерки не са отговорили на последиците от кризата. 

„Имаме прозорец от шест месеца, в които да направим необходимите реформи. Например, много сериозни поражения понесоха хората с увреждания. Ние в момента не предвиждаме нищо за тях, а това не е добре. Ние не сме направили нищо да се обърнем към хората, които се върнаха и дали може да им намерим работа тук“, допълни още той. 

Нейков коментира, че Кодексът на труда е остарял и трябва да се впишат новите форми на работа, към които младите хора са се обърнали.