Политическата криза в България датира от 2009 г., насечена от чести предсрочни избори. Това заяви в „Лице в лице“  бившият премиер Иван Костов (1997 г. до 2001 г.) Според него търсенето на причината за нея ще доведе до конфликт в българското общество.

По думите му през последните 12 г. са извършени редица реформи, но основната, в съдебната система, не е била завършена. Според него причината за това е желанието евросредствата у нас да се „усвояват“, а не да се „инвестират“.

„Тази криза няма да донесе избавлението, тези процеси са дълбочинни и едновременно с това – тяхно отражение е и състоянието на институциите. Те са просмукани от слабост, ендемична корупция“, заяви Костов и уточни, че сигналите за корупция идват отвън, защото институциите в България не работят.

Според него гражданското общество у нас е с различни политически убеждения, но ги свързва желанието да се завърши процесът на консолидиране на демокрацията и създаване на върховенство на закона.

„Ако политическото представителство разбере това послание, тогава в следващото Народно събрание е възможно да се потърсят компромиси, с цел да се проведе тази битка. Мисля, че не може да се спечели конфронтация с политическото и общественото устройство на страната, ако в сектор сигурност и съдебната власт са против“, коментира бившият премиер.

Костов заяви, че затова трябва да се разформироват сегашните структури за сигурност и да се създадат нови, подчинени на различни министри, като личният състав трябва да мине през проверка за лоялност.

„Представяте ли си Атанас Атанасов (б.р. настоящ съпредседател на „Демократична България“), след като беше уволнен от службите за сигурност да излезе и да се опълчи срещу премиера Симеон Сакскобургготски? Не, защото той е лоялен към държавата. А тези хора не са лоялни към държавата, видя се – отишли в отпуска, саботират“, каза Костов.

Той определи като „легенда за прикритие“ твърдението, че рокадите в силовите структури са, защото гонели руските шпиони. „Истината е, че не са си свършили работата по най-важните и тежки въпроси за България. „Турски поток“ през България, АЕЦ „Белене“ и кредитите – там няма руски шпиони, има огромна облага за Русия от действията на българското управление“, допълни той.

Бившият премиер заяви, че настоящият министър на енергетиката „странно мълчи“ по спорните въпроси в сектора. Според него отговорността е в „двора“ на „Има такъв народ“, като те са партията, която трябва да направи компромис за ключовите реформи и да поведе останалите политически сили в борбата с корупцията.

Какви са прогнозите на Иван Костов за предстоящите избори вижте във видеото!