"Има такъв народ" са единствените, които имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това. Това заяви бившият премиер Иван Костов (1997 г. до 2001 г.) пред БНР.

Според него ГЕРБ са в глуха изолация, а БСП не са в състояние да съберат мнозинство и да управляват. По думите му дори не се състави кабинет след вота на 11 юли и се тръгне към трети избори, политическата криза ще се задълбочи критично.

"Демократична България" дадоха програма и се опитаха да започнат този диалог, темата за съдебната реформа е постоянна тяхна тема. Те са умерени, не стигат до крайности и при тях няма шоу. Опитват се да бъдат позитивни, те се опитват да подскажат този тон на останалите, но не се получава дебат", посочи бившият премиер.

Иван Костов коментира и санкциите по закона "Магнитски", наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и още четирима български граждани и юридически лица.

"Смисълът на санкциите е да се спре кръвоносната система, т.е. паричните операции на корупционните мрежи. Това не е ядрен взрив, това е изсушаване на тези мрежи, за да не могат да функционират", допълни той.

Костов постави въпрос пред УС на БНБ как защитава българските банките от риск да не попаднат под санкции: "Дават ли си сметка, че те не пазят интересите на вложителите в рискови банки. Изпълнява ли си дълга пред обществото, или пак ще стане като с КТБ". 

Според него банките трябва да бъдат предупредени за рисковете, които поемат, защото има банки, които са дали кредити, държат авоари на санкционираните лица: "Ако БНБ не направи това, ги лишава от основание те да предприемат мерките, които трябва да бъдат осъществени, за да бъдат защитени банките и техните вложители, което е по-важно".

Бившият премиер подчерта, че кризата с коронавируса не е била управлявана добре, което е причина за многото жертви, затова изказа несъгласие с твърденията, че действията на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров са реваншистки.