Срокът за регистрация на листите в районните избирателни комисии изтече.

Политическите сили не са правили особено сериозни размествания по листите, тъй като нямаше много време между изборите на 4 април и 11 юли.

Лидерската битка основно се случва в 25 МИР в София.     

Там един срещу друг се изправят лидерите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

От "Демократична България" издигат съпредседателя на коалицията Христо Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

От „Има такъв народ“ в този район е надпреварата се включва Филип Станев. От "Изправи се! Мутри вън!" водач е Николай Хаджигенов. Водач в същия район ще бъде и Юлиан Ангелов от обединението между ВМРО, НФСБ и „Воля“ – „Българските патриоти“.

Снимка: btvnovinite.bg

Филип Станев също повежда листата на „Има такъв народ“ и във Варна, където на миналите избори се яви лидерът на партията Слави Трифонов, който вчера каза, че този път няма да се кандидатира за депутат. 

Междувременно ДПС регистрира своята листа в Кърджали, където водач е председателят на движението Мустафа Карадайъ.

„Ние не разговаряме с нито една държава да помага за изборите. Ако сме поставили въпрос, то е за организацията на един нормален изборен процес“, заяви кметът на Кърджали и зам.-председател на партията Хасан Азис.

Той допълни, че срещата между лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и турския президент Реджеп Ердоган е „знак на добросъседство“.

Снимка: btvnovinite.bg

На тези избори ДПС тръгва с цел да стане трета политическа сила. Заместник- председателят на движението коментира дали казусът със санкционирането на фирми по закона "Магнитски" свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски ще повлияе на изборния резултат.

„След изборите ще видим кое и по какъв начин ще се отрази, нашата работа е добре да се подготвим за машинния вот“, каза Азис още

В София лидерите на трите партии в „Демократична България“ оглавяват отново листите.

„ Нашата червена линия са партиите на статуквото БСП, ДПС и ГЕРБ. Ние с тях не може да направим коалиция и да подкрепим излъчено от тях правителство“, заяви Христо Иванов, водач на листата на ДБ в 25-ти МИР София.

Този път трябва да има управление, каза водачът на „Изправи се! Мутри вън!“ в един от районите на София Мая Манолова.

„Мнозинството на почтените създадени от формациите ще излъчат правителство, такива са и очакванията на българските граждани“, каза Мая Манолова, водач на листата на ИСМВ в 23-ти МИР София.
 
А в социалните мрежи лидерът на „Има такъв народ“ се обърна към социолозите, които прогнозират спад на резултатите на партията заради оттеглянето му от изборната надпревара.

"Сега не мога да бъда сигурен с колко процента ще спадне, но познавайки социолозите и техния манталитет, ще е между два и пет процента. А на истината, на тази истина, в която е силата, не й пука за всички имена, които споменах. Тя ще стане ясна във вечерта на изборите."

Тази сряда в 10:30 ч. ще бъде изтеглен жребият за определяне на номерата на партиите и коалициите, под които още бъдат вписани в бюлетината.

На 11 юни ще бъде открита предизборната кампания.