Трусовете в службите за сигурност продължават, появи се и нова серия от обвинения след рокадите в ДАНС.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е без достъп до тайни заради разгласяване на класифицирана информация, твърди вече бившият зам.-шеф на агенцията Недялко Недялков.

Служебният премиер Стефан Янев определи твърденията като „несериозни“.

Недялко Недялков напуска ДАНС след седем години на поста заради „системно неизпълнение на служебните задължения и уронване на престижа на агенцията“. Почти през цялото време, докато беше втори в агенцията, остана мълчалив, но сега, в два поредни дни коментира рокадите и отнетия достъп до тайни на вътрешния министър.

Той твърди, че с неговия подпис достъпът до секретна информация на Бойко Рашков е бил отнет. Намекна ,че това е причината да си тръгне от агенцията. По думите му Рашков е бил информиран за това.

Недялков твърди, че службата не е подслушвала политици, че отдавна познава шефа на Бюрото за СРС Илко Желязков, който прави проверката, а бившия депутат Делян Пеевски е виждал само веднъж. Като мотив за рокадите посочи „овладяването на службите" и заяви, че ще го обжалва пред съда.

Служебният премиер не каза дали е знаел за отнетия достъп до тайна на вътрешния министър.

Бойко Рашков запази мълчание днес. Още при встъпването в длъжност обаче законът дава достъп на всеки министър до тайните на държавата.

Експерти контрират, че Рашков може да работи само с документите на МВР.
Достъп до национална класифицирана информация се издава от ДАНС, а до тази на НАТО – от Държавната комисия за сигурност на информацията.