Искаме постоянно полицейско присъствие на ГКПП „Капитан Андреево“. Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов в предаването „Лице в лице“. 

По думите му има непропорционално отношение на рисковете, които може да се сбъднат на ГКПП и отговорът, който досега е предоставяла държавата на тези рискове. 

„Това е много тривиално упражнение, което се прави от почти всички компании и много правителства - анализират се рисковете, които могат да се сбъднат, и отговорът на тези рискове. Най-сериозният ни пропускателен пункт, който е между Азия и Европа, през който минават 2 млн. тона хранителни стоки годишно, от които 1,2 млн. подлежат на контрол, а 70 000 камиона за милиарди левове и стока, най-накрая застава една частна фирма, монополист, в абсолютно всичко с изключение на тясно специализираната дейност по фитосанитарния контрол“, заяви зам.-министърът.

Той добави, че ги смущава това, че когато има толкова тясна точка и когато залозите са толкова големи, трябва и отговорът да е пропорционален.

Противодействието на престъпността е национален приоритет и изграждаме национална полиция, не частна полиция, коментира още той.

Според него нито един критерий за оценка на риска не е бил покрит. Иван Христанов беше категоричен, че няма да има друга частна фирма на пункта.

„Това, че там ще има частни фирми, наши близки, са пълни фантасмагории“, каза той.

Зам.-министърът съобщи, че от петък насам се е разгоряла сериозна медийна кампания срещу него, в която е била включена и КПКОНПИ.

„Няма как да не си задавам въпроса кой седи зад това нещо, защото една малка фирма, както го представят, която извършва една ограничена дейност, няма ресурса да извърши подобно нещо. Затова колегите от „Продължаваме промяната“ вече няколко пъти заявяват, че тук има нещо по-голямо и, че то е насочено към цялата парламентарна група.

Според него става въпрос за интереси:

„Отнемаме интереси, които явно на доста по-високо ниво, отколкото на тази фирма, биват засегнати“, обясни Христанов.

Той попита защо няма камери.

„Как може 10 години в помещения на държавата, в които се извършва контрол, да няма камери и да няма нито един запис. Това е нещо, което нас много ни тревожи“, отбеляза Христанов.

Той обясни, че са се опитали да разберат къде изобщо са вързани камерите, но отговор не им е бил даден.

„Една седмица нашите екипи търсеха къде точно водят кабелите и накрая когато разбрахме, че не можем ние да го установим, поканихме колегите от полицията, те изпратиха екип от ГДБОП да дойде да провери къде точно водят камерите на тези камери“, разказа Иван Христанов.

Оказало се е, че има 3 камери, наведени надолу, и няма записи. Тези камери са бутафория, няма нито един запис, нито една минута за последните 10 г., допълни зам.-министърът.