Продължава проблемът със стотиците тежкотоварни автомобили, блокирани на границата ни с Турция. Над 500 хладилни камиона чакат в момента от турската страна на ГКПП "Капитан Андреево". Обработката на документите им ще отнеме 2 дни, заяви днес заместник-министърът на земеделието Иван Христанов след среща с турските превозвачи.

Проблемът с преминаването на хладилните камиони през турско-българската граница започна след като държавата прекрати договора за наем на частната фирма, която стопанисва над 10 години лабораторията за изследване на пестициди и осъществява връзката между превозвачите и БАБХ. 

В момента пробите пътуват до референтната лаборатория в София. Според заместник-министъра от частната фирма саботират обработката на документите, според управителя на частната фирма се правят опити да му се отнеме бизнеса. 

Проблемът с преминаването на хладилните камиони с плодове и зеленчуци от Турция към България ще се реши до дни, обеща заместник-министър Иван Христанов. 

„Най-големият проблем в момента е, че има само един оператор, този монопол трябва да бъде прекратен“, каза Иван Христанов.

Вече има заявено желание от още 4 фирми, които да осъществяват връзката между превозвачите и Българската агенция за безопасност на храните. Лабораторията обаче ще бъде държавна. До оборудването й пробите ще пътуват до София и ще струват с 84 лева повече. 

„Защото сме свидетели как се отнема един бизнес, виждате държавата какъв хаос създаде не може да го управлява този процес и очаквам до месец да се появи нова фирма“, каза управителят Васил Димитров.

„Да изчакаме няколко месеца и да видим дали наистина се прави в ползата на някой друг тайнствен субект“, заяви Иван Христанов.

И двете страни се заканиха да търсят правата си в съда, а в студиото на „Лице в лице“ депутатът Росен Костурков от "Продължаваме промяната" говори за отказания подкуп към шефа на Агенцията по храните, който бил, за да не променя ситуацията на границата. 

„Подкупът, който е бил предложен е от изненадващо лице – човек, който е уважаван, бивш депутат. Има и второ предложение. Новото е за 6 милиона на година, предишното беше за 100 000 лв. Легалният бизнес е от порядъка на 10 млн. лв. на година. Всеки може да сметне“, заяви Росен Костурков.

За първата оферта сподели пред bTV самият директор Христо Даслкалов преди седмица. Междувременно камионите чакат с дни. 

От Министерството на земеделието вече са изпратили нотариална покана до частната фирма да освободи помещенията, защото според тях договорът за наем е нищожен.