10 години една фирма, избрана по неясен начин от министъра на земеделието през 2012 г. е осъществявала три дейности, които са свързани със санитарния контрол на границите, съобщи в предаването „Лице в лице“ Росен Костурков – депутат от „Продължаваме промяната“.

По думите му, за да продължи да осъществява дейността си, фирмата е предложила два пъти подкуп на директора на БАБХ. Първото предложение е за 100 000 лева, а новото е в размер на 6 милиона лева годишно. Самото предложение е отправено от бивш депутат, а ДАНС вече работи по случая, посочи Костурков.

Самият шеф на БАБХ съобщи за bTV, че му е бил предложен подкуп в началото на годината. Малко след като на „Капитан Андреево“ започва проверка на контрола над вноса на храни от Турция, мъж е направил предложение към наскоро назначения шеф на БАБХ – проф. Христо Даскалов. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов също е имал такова предложение. 

„Трудно успяваме да извадим тази фирма от тези помещения, не иска за напусне. Те твърдят, че имат редовен договор. Сега с помощта на областния управител на Хасково ще пристъпим към принудително изваждане“, обяви още Костурков.

Той посочи, че тази фирма е осъществявала обработка на документите или представителство на товара, разтоварване на камионите, взимането на фитосанитарните и здравните проби, обработката на пробите и съответно натоварване и запечатване на ново на камиона и пускането им да пътуват във вътрешността на Европейския съюз.

„Това, което заварихме там беше доста притеснително, защото на практика една частна фирма разпечатва камион, който влиза от трета страна и тя отговаря за всичко, което има в този камион, включително и за санитарния контрол. В зоните, където се случва това, няма нито една камера“, каза още депутатът.

„Няколко стотин камиона на ден влизат от Турция на територията на Европейския съюз, разпечатват се и се разтоварват в помещения, където няма камери, няма друг контрол. Какво има в този камион при разтоварването и какво няма никой не може да каже, но съмненията за контрабанда не само на плодове и зеленчуци са наистина основателни“, заяви Росен Костурков.

„Защото 6 милиона да предложиш подкуп срещу 10 милиона печалба, за 1, 4 милиона такива рискове не се поемат своята сметка“, коментира още той.

Откакто тръгнахме да ровим в тази история и да прекратяваме договора, атаките към „Продължаваме промяната“ и към правителства станаха много сериозни, посочи Росен Костурков.

В момента държавата е поела функциите на разтоварването на камионите и взимането и обработването на пробите. Единствената операция, която прави тази фирма, е обработката на документите като оператор, обясни депутатът. По думите му тази фирма саботира работата и забавя документите.

„Това, което ще се случи от тук нататък е държавата в лицето на БАБХ да си поеме разтоварването на камионите,  контрола на взимането на проби и обработката на митническите документи“, заяви Росен Костурков.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!