Политиците можеха да предложат поне три стратегии за съдебна реформа. Това каза в предаването „Лице в лице“ Иван Брегов, правен експерт в ИПИ.

„В предприсъединителния период на България имахме свръхочаквания, че някои друг ще дойде, ще ошета, ще почисти нашата къща и ще въздаде справедливост. Това няма как да стане. Европейската прокуратура е ангажирана пряко, когато става дума за злоупотреба със средства на самия ЕС“, обясни той.

Според експертът от ИПИ коментира също така бавния процес около попълването на 15-те делегирани български европрокурори. „Процедурата е завършена. Това е един административен орган, който ще си действа по един или друг начин, без значение от нашите големи очаквания“, допълни той.

Иван Брегов коментира и думите на Лаура Кьовеши, че „понякога корупцията може да бъде на живот и смърт“. „Самата г-жа Кьовеши идва от балканска страна, познава нашите страсти, както и манталитета тук. Много е лесно да се поставят диагнози. Когато отидете на лекар обикновено получавате диагноза, която може да е добра или лоша. Лечението обаче си е изцяло ваш ангажимент и отговорност“, посочи още експертът.

Той подчерта, че от България зависи какви хора ще бъдат избрани за попълване на институциите, както и какви законодателни промени ще бъдат направени, включително на конституционно ниво. „Трябва обаче да знаем обаче, че всичко това няма да даде мигновени резултати. Важно е каква ще е средата – дали тя ще развращава бизнеса и граждани, както и дали политическата воля остава в строго заявените желания“, каза още той.