„Николай Денков и Мария Габриел се справят доста добре с управлението. Нямам никакво съмнение, че тя ще бъде следващия премиер. Не мисля, че някой мисли за нещо такова. Имаме план, работим по него“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев.

„Постигнатото с Шенген е заслуга и на Денков, и на Мария Габриел. От 2011 година отговаряме технически за критериите за Шенген, но не влязохме в Шенген. По-скоро ще се случи влизането в Шенген по въздух“, добави той.

„По-въздух – да, но не срещу мигранти. Резонно е увеличаване на служителите на Frontex по границата. Важно е да имаме ясна дата на приемане и по суша. Ще искаме това да бъде през 2024 година. Това ще бъдат и нашите цели. Всички сили в преговорите са в тази посока“, обясни депутатът.

Четири дни преди Коледа трябва да сме приключили с Конституцията. Като президент Радев обяви преди две години, че има готова Конституция и предложения за промени и ще ги покаже пред парламента. Той очевидно няма такива. Това се използва като аргумент – какъв е бил рейтингът на парламента. Той е такъв от 30 години. Радев беше избран като „генерал от НАТО“ за президент. Сега свали натовския камуфлаж и виждаме руската му рубашка. С промените в Конституцията искаме да прекратим възможността един човек да преправя курса на страната, както това свършиха служебните правителства на президента“, подчерта Ивайло Мирчев.

Според него основните решения трябва да бъдат взимани в Народното събрание.

„Не сме тук да се сърдим. ДАНС не работи по никакъв начин по отношение на руското влияние. В момента се спират разследвания, насочени към руското влияние. Това не е добре. Това е причина да искаме да реформираме службите“, коментира депутатът от ПП-ДБ.

„В момента регулаторите са зависими от политици. Партиите трябва да имат глас при назначаване на хората в регулаторите, но не да бъдат назначавани партийци, а за да казват – този става и този не става. Трудно е, когато видим един кандидат, че си е взел апартамент в центъра на София за 30 хиляди лева, ни е трудно да повярваме, че когато започне да управлява в НЗОК, ще има коректен подход. Затова е отговорността на партиите. Партиите ще понесат отговорност, че независими специалисти ще влязат там“, каза още Ивайло Мирчев.