Удар върху европейската политика на премиера Зоран Заев и на външния министър Никола Димитров е позицията на Макрон, която на практика блокира насрочването на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. Това коментира в студиото на „Лице в лице” историкът Стефан Дечев.

Преди няколко дни френският президент не даде „зелена светлина” на двете страни. Най-вероятно следващото предложение на Еврокомисията за присъединяването на двете държави ще е през следващата пролет.

„Смятаме, че от лятото на 2017 г. екипът на премиера Зоран Заев и на външния министър Никола Димитров направиха много за това Македония да застане на правата да започне преговори за бъдещо членство в ЕС. Направиха много, както с взаимоотношенията с България, с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, така и с болезненото за всички македонци Преспанско споразумение (свързано с промяната на името на Северна Македония – б.р.) и с това „не” на френския президент изразяваме опасение, че може да активизира точно тези сили, които в най-голяма степен се противопоставяха на тази политика от няколко години”, смята още историкът.

Той не отрече хипотезата, че Франция иска в ЕС да влезе Сърбия и няма да допусне Албания и Северна Македония.

„За нея изхождаме от посещението на Макрон в Белград и топлият прием, който получи и старото сръбско-френско приятелство”, каза още Дечев.

Според него случващото се обаче не е свързано с Балканите, а с някакви вътрешнополитически проблеми и залози във Франция и от друга страна идеята на Макрон за визията на ЕС.

По думите му има и доста проблеми по отношение на историческия въпрос между България и Северна Македония, тъй като периодът на Втората световна война не е изучен добре и трябва да се работи още в тази посока.

„Предаването на костите на Гоце Делчев в Македония се случва в един период, в който практически цялата опозиция там е ликвидирана, а в България поне има някаква остатъчна опозиция, има някакви остатъци на демокрация. В българската историография повече господства един разказ, наложен след края на 60-те, особено след 70-те и 80-те, който също не се схожда с македонския, а той също не би се схождал с европейска експертна гледна точка”, смята още експертът.

Освен това той поясни, че за България е важно Македония да започне преговорите за членство в ЕС, понеже след рамковата позиция и особено след тази на Макрон, рискуваме всичко онова, дори и малкото постигнато през последните години, да бъде изгубено.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!