Не настояваме за писмено споразумение с „Има такъв народ“, бихме искали да има такова. Това обяви в интервю за предаването „Лице в лице“ зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова по повод преговорите с ИТН за подкрепа за предложения от тях кабинет.

Тя уточни, че в последното решение на Националния съвет на партията не фигурира изискване за писмено споразумение с партията на Слави Трифонов.

Анастасова обясни, че на предвидените за утре консултации с ИТН двете партии трябва да изчистят някои различия, предимно в сферата на средното образование.

След тези разговори отново трябва да се произнесе Националният съвет на партията дали БСП ще подкрепи проектокабинета на ИТН. Решението ще бъде взето на подпис от 180-те членове на съвета, уточни зам.-председателят на партията.

По думите ѝ социалистите са склонни да подкрепят партията на Трифонов, защото в противен случай едва ли ще има редовно правителство, а това няма да е добре за държавата.

Склони са да предложат служебният кабинет да стане редовен, ако третият мандат бъде връчен на БСП, защото той се ползва с голямо доверие сред обществото, обясни Анастасова.

Тя отказа да обсъжда имената в проектокабинета на ИТН с мотива, че е по-важно какви политики ще изъплняват министрите.

На въпроса дали е опитмист или песимист за излачвънето на редовен кабинет с мандата на ИТН депутатът от БСП отговори: „На моменти съм оптимист, на моменти съм песимист“.

Гледайте цялото интервю във видеото!