„Смятам, че всяка една партия, в тази сложна коалиция, макар в своята практика да съм виждала и по-сложни коалиции в Европа, виждам две много много важни посоки. Едната е безспорно е на „Продължаваме промяната“. Да продължиш промяната никак не е леко и всеки ден ще ги гледаме под лупа дали наистина променят“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в „Лице в лице“.

„Второто е БСП. В тези времена имаме нужда от силна социална и лява партия. БСП говори за социални вектори, тя получи и социалното министерство. Струва ми се, а и президентът го подчерта, че имам нужда от социална координатна система с грижа за обикновения човек“, допълни Йотова.

Основният проблем след преодоляването на коронакризата ще е преодоляването на социалните неравенства и бедността в обществото, коментира вицепрезидентът.

„Ще бъдем такива, каквито сме били и досега. Ще изпълняваме и конституционните си правомощия, ще бъдем коректив на всичко, което не е в интерес на хората, ще бъдем близко до българските граждани независимо къде са те. Не виждам защо трябва да се променяме, това не е било поза. Това беше съвсем естествено поведение. Оценката беше дадена на изборите“, смята Йотова.

„Определено има приемственост между служебните кабинети и това правителство, но нека да се разберем – аз мисля, че нашата позиция и поведение наистина са правилни, след като има много хора, които казват, че това правителство е продукт на президента, това е неговата партия и други, които казва, че това правителство много бързо ще се еманципирало от него. Както виждате има едно желание непрекъснато да се търси конфликт между нашата институция и министър-председател. Така че щом като са разнопосочни мненията по този въпрос, те са продиктувани от политическа и партийна конюнктура, понякога и от дребен личен стремеж, отколкото от действителността. Това показва, че нашата институция продължава да бъде независима и да следва линията, за която хората ни избират“, коментира Йотова.

Тя определи речта на президента Румен Радев по време на клетвата като "национална програма" и е свързана със живота и решаването на проблемите на обикновения българин.

Според нея президентът е постъпил правилно като е свикал КСНЦ заради отношенията ни със Северна Македония и е „направил най-важното“, така че „беше изкована една категорична позиция на българската държава, с която премиерът Кирил Петков отиде в Скопие“.  По думите ѝ „рядко някой отива да защитава националната ни позиция“ с такава подкрепа, която му дава спокойствие и „привилегировано положение“.

Две неща изключително важни в отношенията ни със Северна Македония – не поставяме срокове, а поставяме акцент върху резултатите. Второто е ситуацията с правата на човека в югозападната ни съседка, защото ЕС е преди всичко обединение около ценности, заяви Йотова.

Що се отнася до напускането на пленарната зала от парламентарната група на бившите управляващи по време на речта на президента Радев тази сряда, Йотова заяви, че "ГЕРБ попаднаха в капана на едно изречение на президента Радев, в което той не ги споменава, но те се разпознаха".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!