"Шансът да приемем мандат, ако президентът реши да го връчи на ДБ, е въпрос на разговор. Ние нямаме мнозинство. Имаме 27 депутата от 240, дори сме далеч от ядро, около което да се формира мнозинство.“

Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в студиото на „Лице в лице“, след като ИТН върна втория мандат на държавния глава.

Конституционната процедура предвижда президентът да връчи третия на парламентарна група по свой избор.

Според Иванов трябва да има и нов кръг от консултации, но всичко е в ръцете на Румен Радев, добави той.

„Нормално е да има нов разговор, той върви не за кандидат за премиер, а с парламентарните групи. По усмотрение на президента е как ще подходи“, каза Иванов.

Според съпредседателя на ДБ трябва да има не просто мнозинство, а управленска програма.

„Мнозинство може да се намери за изграждане на кабинет, но то ще е на оставащите - тези, които не искат да отидат на избори. Но това не означава, че това ще е мнозинство, което може да направи дълбоки промени. А за да може да се говорим за парламентарен ресурс за промяна, трябва да говорим за мнозинство, което да застане зад определена програма“, коментира Иванов.

Той добави и че след днешното блокиране на заседанието от трите системни формации, става ясно, че няма ресурс в парламента да се излъчи правителство на промяната.

Вижте целия разговор във видеото.