"Демократична България" ще се яви на изборите в този формат, обяви в предаването "Лице в лице" Христо Иванов - съпредседателят на партията. 

Днес стана ясно, че "Отровното трио", организатор на протестите срещу кабинета, е постигнало принципно споразумение с "Изправи се.бг" - гражданската платформа, за общо явяване на предстоящите парламентарни избори. 

"Ние сме отворени към граждански формации, за да разширим подкрепата си, канили сме и "Отровното трио" в това число, но като цяло не предвиждаме никакви други обединения с други партийни коалиции", отбеляза Христо Иванов по повод споразумението на Триото с платформата на Мая Манолова. По думите му в случая става дума за коалиция от партии, които имат своята история. Ние с други политически формации не водим преговори за общо явяване на изборите, заяви съпредседателят на "Демократична България". 

Според него датата на изборите е изключително важна. "Дали изборният процес ще бъде подготвен и проведен по начин, който може да позволи на гражданите да упражнят адекватно право на глас? Няма ли да се окаже тази дата фактор да потисне изборната активност до нива от 30%, както видяхме в Румъния?", отбеляза Христо Иванов.

Той коментира и конференцията на ДПС, на която чрез видеоконферентна връзка говори турският президент Реджеп Ердоган. "В момента, когато Ердоган е обект на европейски санкции, българският премиер не може да обясни защо Ердоган му е скъп приятел. България дава прекалено много възможности през корупционната зависимост, който свари, да се меси в националната ни сигурност", каза още Христо Иванов.