„Демократична България” като политическа формация не може да застане зад нито една от тези две кандидатури в София, които отиват на балотаж. Нито една от тях не може да доведе до дълбоката промяна, за която ние работим. Това каза в предаването „Лице в лице” Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България”. 

"Фандъкова, която е обслужвала този модел и г-жа Манолова, която също в друго пространство го е обслужвала – не могат да бъдат лице на съдържателна промяна. Ние политически не можем да им дадем нашата подкрепа – нашите избиратели са интелигентни и образовани хора и не можем да изхождаме от презумпцията да им казваме кого да подкрепят, те ще решат”, допълни Христо Иванов.

Той коментира и идеята на Радан Кънев Манолова да се откаже от балотажа, Игнатов да се откаже, да излезе Борис Бонев срещу Фандъкова, и всички, които са за промяната, да гласуват за Бонев и той да стане кмет. Той каза, че тази идея е била спомената, но не си е представял така да бъде лансирана.

„Може Радан Кънев вече да е влезнал в посредническа роля, да видим какви ще са реакциите. Всичко което би могло да доведе до истинска промяна заслужава да бъде обмислено”.

Иванов се обърна към избирателите на ДБ да подкрепят районните им кметове.

На въпроса дали биха се срещнали с Фандъкова и Манолова Христо Иванов каза, че не отказват диалог на никого, но имат много ясни принципи и позиция. „Нашата позиция е ясна и по отношение на двете, ако те имат друго, което искат да обсъдим, няма проблем да разговаряме”.

Той допълни, че за тях на тези избори е била много важна битката в София:

"Но също и превръщането на новото обединение „Демократична България”, защото то съществува от 2 години, това са вторите избори, на които ние се явяваме, в национален фактор. Във фактор в много повече населени места отколкото София, искахме да излезем от това ограничение. Аз съм удовлетворен за това, че ние участвахме в над 180 общини, все още е рано да се кажат крайни резултати, но във всички значими населени места ние ще бъдем представени в Общинския съвет.

На места ще можем да направим съществени групи – Велико Търново, доста интересна кампания, във Варна – Стела е много силен кандидат, много се радвам на нейния резултат, Силистра, Стара Загора, Плевен. ДБ спокойно се превърна на тези избори в национален фактор, което беше нашата голяма цел.

Знам колко усилия ни костваше да убеждаваме свестни хора, почтени, с професии, да се ангажират точно с нашата листа. Това не е лесно решение, защото кампанията срещу нас е малко по- меко казано, грубичка. Когато кандидатът за главен прокурор в първото си интервю в това качество каже, че Христо Иванов и ДБ са кибертерористи, това се случи юни месец, това не е много добра визитка, с която да отидеш при някой да кажеш – Искаш ли да дойдеш в нашата листа?

Това се нарича лов на вещици и това е изключително опасна намеса на прокуратурата в политическия живот", допълни той.

По думите на Иванов, те са единствената политическа сила в България, която смее да влиза в тази тема за главния прокурор и да опонира на това, което се случва, "на инсталирането на един още по-брутален човек на поста главен прокурор".

"Това не е единствената ни кауза, ние сме най-силния глас по отношение на сигурността и реформата в отбраната и по отношение на киберсигурността, енергетиката, образованието и т.н., каза още той.

„Единствените сме, които смеем да влезем в тази тема. По тази тема българската политическа класа изпада в срамен ужас и мълчание. Понеже сме единствените, имаме дълг към нашите съграждани, когато се случва нещо толкова опасно за българската държавност, да реагираме.

Не сме разчитали да извлечем дивиденти от това, просто знаехме, че ние не  можем да си позволим да оставим това да мине между другото, между концертите на закриването на кампаниите да мине назначаването на следващия главен прокурор.

Този човек беше назначен в една фалшифицирана процедура и това го каза господин Цацаров. Той каза, че решението за това назначение, както и за други назначения преди това,  е било взето в други едни две сгради. Тоест, то не е било взето във Висшия съдебен съвет, където му е мястото.

В България има скрити центрове на власт, които не съвпадат с формалните институции, които би трябвало да вземат решенията. ВСС, който има тази сложна процедура да вземе това решение, всъщност изпълнява тези танци като един севернокорейски ансамбъл, за да легитимира решение, взето в други едни две сгради.

Питам се кои са тези две сгради и се боя, че една от тях са Сараите в Бояна, някой трябваше да реагира на това, защото това е завладяването на българската държава".

Според Иванов е възможно това да им е донесло минус, но това са неща, които са въпрос на политически дълг, а не на политическа изгода.

"Няма кой друг в България да реагира на това по-нататъшно завладяване на българската държава от тези скрити центрове на властта, от тази паралелна власт, която взема в други две сгради решения за разпределяне на толкова много власт за следващите 7 години".