Разбивките по образование и възраст на агенция „Алфа рисърч” на избирателите в София, които са гласували на местните избори в неделя показва следното:

От хората, подкрепили кандидат-кмета на ГЕРБ и СДС Йорданка Фандъкова, 63% са с висше или полувисше образование, 35% - със средно и само 2% - с основно или по-ниско.

Подобно е и положението при независимия кандидат, подкрепен и от БСП – Мая Манолова. Висшистите са 66%, хората със средно образование – 33% , а с основно и по-ниско – 1%.

През последните години София привлече голяма част от висшистите – по-млади, по-образовани хора, коментира Боряна Димитрова от „Алфа рисърч”.

Най-високо образовани обаче са хората, които са подкрепили кандидата за кмет на София на „Демократична България” Борислав Игнатов. От тях с висше образование са 83%, със средно – 16% и с основно и по-ниско – 1%.

При подкрепилите кандидата на „Спаси София” Борис Бонев с висше образование са 77%, средно – 22% и с основно и по-ниско – 1%.

При Бонев интересното е, че привлича вота на най-младите хора, които  са по –пасивни, които преди това са отказвали да гласуват, уточни Боряна Димитрова.

„Демократична България” също има млади избиратели, но делът 18-30-годишни е по-нисък от този при Бонев.

Обратно – при Мая Манолова делът на избирателите между 18 и 30 г. е нисък – 9%. Тя има силна подкрепа от възрастовата група над 60 г. – 43%.

Йорданка Фандъкова също има 9% подкрепа от най-младите. Най-висок е делът на избирателите между 31 и 60 г.  – 53%.

Вижте повече във видеото!