В голямата си част протестите (срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор) бяха организирани и платени и то от група обвиняеми или подсъдими лица, които се притесняват явно от правосъдието, пред което ще бъдат изправени. Това обяви в интервю за предаването „Лице в лице” депутатът от ДПС Хамид Хамид.

По думите му другият организатор на протестите е била малка политическа извънпарламентарна  партия, която се опитвала грубо да се намеси в избора на главен прокурор.

„Не може политическите партии да се намесват в независимата съдебна система, както и обратното – не може съдии да се намесват в политическия живот на страната. Това е намеса на едната власт в другата. Видяхме, имаше действия на съдии – изоставиха си делата и тръгнаха да стават общински съветници, не визирам никого в случая”, коментира Хамид.

Депутатът от ДПС определи като достойни и двете кандидатури за председател на КПКОНПИ – на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и на депутата от „Воля” Симеон Найденов. По думите му партията внимателно ще се запознае с концепциите на двата и тогава ще реши кого ще подкрепи.

ДПС обаче е категорично против избора на лидера на НФСБ Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание. „Няма как официозът на езика на омразата да седне на този президиум под надписа „Съединението прави силата”, заяви Хамид Хамид.

Вижте цялото интервю във видеото!