Старт на процедурата за нов шеф на антикорупционната комисия. Днес кандидатът на управляващите Сотир Цацаров започна совалки в Народното събрание.

След като вече е ясно, че Цацаров е кандидатът на по-голямата част от управляващата коалиция, днес той трябваше да убеди само част от патриотите.

Така - зад него вече застават ГЕРБ, патриотите, атака. ДПС пък нарекоха потенциала му "национално богатство".

На обратния полюс - против са БСП, както и партия „Воля”, които имат собствен кандидат за позицията.

Сотир Цацаров дойде в парламента конкретно за срещата с „Обединените патриоти” и партия „Атака”. И с ясна нагласа:

„Считам, че комисията има потенциал и мога да допринеса за това, тя може да получи това място, което й отрежда законът - тя да бъде събудена от състоянието, в което се намира сега”, заяви Сотир Цацаров.

След срещата стана ясно, че патриотите ще гласуват за него. Възгледите им по повечето теми съвпадали. Например - да се стесни обхватът на проверките.

Единодушни били и за съкращаване на щата на комисията от 422 души.
Стана ясно обаче, че нито Цацаров, нито конкурентът му Симеон Найденов няма да получат подкрепа от БСП. Те припомниха старата си идея шефът на комисията да се назначава от президента, а не да се избира от парламента.

Снимка: bTV

„Няма как човек, който е зависим от нашето решение и ако тръгне да разследва обективно, утре това мнозинство може да се събере и да го уволни”, обясни Корнелия Нинова, лидер на БСП.

„Аз лично не мисля, че този модел е най работещия”, поясни Цацаров, главен прокурор, кандидат за КПКОНПИ.

Нинова допълни, че лично тя ще гласува против и двете кандидатури.

Предстои Парламентарната комисия за борба с корупцията да провери дали двамата кандидати отговарят на изискванията на закона и са подали всички документи.

Веднага след това се насрочва изслушването им в открито заседание на комисията, а след това се гласуват в пленарната зала по отделно с обикновено мнозинство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!