„Правосъдието, демокрацията не е това. Ние гражданите, които имаме една единствена кауза  и това е правосъдие -няма да допуснем някой да си направи Гестапо”. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов в „Лице в лице”  по повод законопроекта, известен у нас като българския „Магнитски“.

Според него никой не признава авторство, „може би защото всички са го оплюли вече“.

"Всичко което, правителството трябва да прави, минава през процедурата по закона за нормативните актове и аз не мога да си представя, че трябва да се заобикаля общественото обсъждане“, каза още той.

Един проектозакон с неясна идентификация от вчера шокира. Не се знае обаче доколко е автентичен, но има следните параметри - извънреден орган ще защитава националната сигурност. Ще се съставят  списъци на лица с престъпни цели, със злоупотреби и измами, с трансфери на пари с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Включването в списъка ще е основание за отнемане на незаконно придобито имущество. Отбелязано е, че ако учредител или председател на партия се озове в черния списък, на формацията му няма да се предоставя държавна субсидия. Извънредният орган ще бъде ръководен от финансовия министър Днес обаче вицепремиерът и финансов министър Асен Василев отрече съществуването на такъв законопроект.

Доц. Наталия Киселова, която е сред юридическите експерти, изготвящи текста, обясни, че са я канили на разговор в Министерство на правосъдието.

„Разговаряме по няколко въпроса, които са принципни -  дали да се приеме самостоятелен закон, или да се измени съществуващ. Как да изглежда процедурата за евентуално възприемане на ефектите от глобалния закон „Магнитски“ и разбира се как да се балансира между защитата на публичния интерес и евентуално засягане на основни права. И тъй като разговорите са на доста предварителен ранен етап към настоящия момент идеята беше, че ще има самостоятелен закон“, каза тя.

Вижте още във видеото.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!