Необходимо е да се делегират повече отговорности на местно или областно ниво, вместо да се създава нова държавна структура, която да регулира ВиК дружествата. Това заяви Георги Вулджев от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) относно предложението да се създаде ВиК холдинг с 1 млрд. лв. у нас.

За „Лице в лице“ той обясни, че и към момента Министерството на регионалното развитие е собственик на голяма част от водните дружества и може да осъществява необходимия контрол. По думите му обаче това не се случва.

„По всичко личи, че централизираното ръководство на ВиК дружествата в лицето на министерството на регионалното развитие и МОСВ не може да се съгласува, както вътрешно, така и с местните структури. Този ВиК холдинг ще е подчинен на регионалното министерство, а отговорността на МОСВ по отношение на водоемите ще остане“, обясни той.

Освен това изтъкна, че 1 млрд. лв. налети във ВиК холдинг най-вероятно ще означава, че парите няма да бъдат изхарчени прозрачно.

Вулджев подчерта, че тези средства не са предвидени в бюджета и е възможно те да бъдат взети от фискалния резерв.

„Това ще означава, че държавния фиск може да излезе на дефицит, въпреки че финансовия министър Владислав Горанов говореше за балансиран бюджет през 2020 г.“, допълни експертът.

По думите му трябва да се помисли и за концесиите на някои от ВиК дружествата. Като пример даде „Софийска вода“, която се стопанисва на частен принцип.

Според него моделът работи на печалба и дава резултати.

Вижте още във видеото!