България оттегли искането за европейски пари за строежа на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, за да прецизира мерки, които са залегнали в апликационната форма, така че те да съответстват с екологичните изисквания на новата Еврокомисия и приетия от нея Европейски зелен пакт. Това заяви председателят на УС на Пътната агенция Георги Терзийски.

Снимка: btvnovinite.bg

За „Лице в лице“ той изтъкна, че страната ни няма да загуби финансирането от 268 млн. евро и беше категоричен, че България не е лъгала Еврокомисията, когато е искала средства за магистралата. Призна, че ако не бяхме оттеглили формата, не може да бъде убеден, че парите са щели да дойдат.

Именно затова България е предпочела да се съобрази с коментарите на Еврокомисията и да прецизира формата, за да гарантира средствата.

Снимка: btvnovinite.bg

Той обясни, че в момента вариантът за реализация на проекта е ново платно на изток от вече съществуващия път, което ще е в посока София и рехабилитация на съществуващия път в посока Кулата.

По думите му в процедурата е имало специфични моменти – оценката и решението по ОВОС е направено по предпроектни проучвания на трасето.

Също така формулярът за кандидатстване вече е на друг етап – идеен проект, който развива предпроектните проучвания и има специфични отклонения, които не са в противоречие с планирането на проекта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Идейният проект също не е константа – той ще бъде доразвит в техническия проект, който ще определи също конкретните трасета и мерки“, коментира Терзийски.

„Ще има прецизиране и по отношение на изискванията на директивата за местообитанията, която ни налага да направим допълнителни специфични консервационни мерки и цели, включително и мерки, които сме заложили в доклада по ОВОС“, допълни той.

По думите му строежът на участъка през дефилето може да започне след ново подаване на апликационната форма и ако страната ни иска финансирането в настоящия програмен период – формата трябва да бъде подадена до края на тази година.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен това изтъкна, че процедурите по избор на изпълнител за строителство и надзор към момента текат.

Също така коментира, че регламентът позволява парите да бъдат пренасочени от един към друг проект.

Вижте цялото интервю във видеото!