„Още след изборите всички насочиха погледите към третия мандат – той е антикризисен и на всички партии“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ зам.-председателят на групата на БСП в парламента Георги Свиленски.

„Когато ти дадат мандат за съставяне на правителство, трябва да търсиш мнозинство, а не да поставяш линии. На „Продължаваме промяната“ е ясно, че БСП няма как да подкрепи декларация, с която се продължава военната помощ за Украйна“, добави той.

Според него забавеното връчване на мандатите създава лош прецедент.

„Лошото е, че загубихме три месеца. Президентът Радев три месеца губи времето на гражданите и на парламента. Никой не е искал толкова разговори и срещи“, посочи Свиленски.

„Имаше смисъл от такова отлагане, ако беше внесен бюджет. Започнахме годината без повишени заплати, без помощ за бизнеса, без 25 стотинки отстъпка за горива. Той може да връчи мандата по Великден и да каже – говорете си в парламента. Призивът ми е час по-скоро, след връщането да бъде връчен третият - на когото си избере. Да не бави топката. България има нужда от парламент, който да приеме бюджет“, подчерта народният представител от БСП.

Третата папка

Свиленски припомни, че БСП има решения да не подкрепя мандат на ДПС или „Възраждане“.

Български възход“ показва, че може да говори по всички теми с всички, но те имат 12 народни представители – за правителство трябват 121. С 12 няма да стане. И с „Демократична България“, и с „Продължаваме промяната“ показахме, че можем да разговаряме и да търсим съгласие в трудни ситуации. Показахме, че можем да постигнем съгласие и да намерим допирни точки“, подчерта той.

„Предварително не мога да сложа абсолютно никакви прегради нито пред „Български възход, нито пред „Демократична България“, категоричен е Свиленски.