С кратка новогодишна реч започна служебният премиер Гълъб Донев първото редовно заседание на Министерския съвет за тази година.

Той пожела на всички българи дни, в които към общото ни благо да ни водят справедливите решения. Донев обърна внимание и на втория мандат за съставяне на правителство, който вече е в ръцете на кандидата за премиер от "Продължаваме промяната" академик Николай Денков. 

"Призовавам да подготвим кратък и ясен отчет за свършеното от август досега с акцент върху решенията, които са се отразили положително върху живота на хората".

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на първото заседание на Министерския съвет за 2023 година. Той призова министрите така да представят данните, че и 6-годишно дете да разбере какво са свършили.

Премиерът посочи, че когато са встъпили в длъжност като служебно правителство, не са подозирали, че през януари 2023 г. мандатът на временна власт все още ще е в сила.

„Вторият мандат за съставяне на редовно правителство е в ход, краят на нашия мандат наближава“, отбеляза Донев.

Той подчерта, че правителството от самото начало работи и решава проблемите на хората като спазва принципите на доброто управление.

„Откритост и отчетност са критерии за добро и ефективно управление“, заяви министър-председателят. 

По думите му кризите от последните години се отразяват на новогодишните ни пожелания.

„Заради пандемията от COVID-19 си пожелавахме здраве, заради войната в Украйна си пожелаваме новата година да донесе мир. Всъщност новата година е време, а времето е най-ценният подарък, който можем да получим. Време, което, надявам се, ще осмислим с избора си да бъдем добри хора, каза Гълъб Донев.

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков съобщи, че Министерският съвет е взел решение за отчуждаване на частни имоти в полза на изграждането на пътя Видин - Ботевград, който беше забавен през последните години. Очаква се той да бъде завършен през следващите 36 месеца.