Според учредителя на „Български възход“ и бивш зам.-министър на енергетиката Георги Самандов спирането на руския газ за България може да бъде плюс за българската икономиката.

„Тя може да изтегли напред процесите за трансформация, защото българската икономика е 3,5 пъти по-изостанала от европейската. Със сигурност в региона основен играч от години винаги е бил „Газпром“. Очаквам за в бъдеще газът, който се доставя, също да бъде руски“, заяви Самандов.

„Основен въпрос не е как ще доставяме газ, такъв ще доставяме със сигурност, а какво трябва да искаме от ЕК, защото на повечето ни входни точки – и на турската, и на румънската 100% от капацитета за вход на природен газ се държи от „Газпром Експорт“. Трябва да искаме съдействие от ЕК за разваляне на тези договори“, добави той.

Самандов заяви, че не вижда полза от „Турски поток“.

Политически проект „Български възход“

„За секунда не съм се замислял да приема предложението на г-н Янев да стана част от екипа на „Български възход“ (б.р. новият политически проект на бившия служебен премиер Стефан Янев), защото имах шанса да работя с него във втория служебен кабинет, когато се уверих в професионализма на него и екипа му, решавайки редица кризи: енергийната, нарастващите опасения за война, които още тогава се усещаха, както и последиците от COVID-19”, заяви Самандов.

Той добави, че си представя национално-консервативния сектор като свобода.

„Тя идва вследствие на ред и правила, върховенство на закона, спазване на частната инициатива“, поясни Самандов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!