В 75-ия ден от руската инвазия в Украйна, Денят на Европа и Денят на победата над фашизма отново раздели България и провокира напрежение пред Паметника на Съветската армия.

Тържествата започнаха тази сутрин. Президентът Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова  поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в София по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.  После присъстваха и на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция.

Държавният глава заяви, че в енергийната криза трябва да се търсят решения в интерес на страната.

„За разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ и петрол е голяма. За съжаление, през годините не успяхме да постигнем диверсификация. За разлика от други държави българите са енергийно най-бедните в ЕС. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Борбата е по възможност да се запазят същите“, заяви Румен Радев.

При паметника на Незнайния воин президентът и вицепремиерът Корнелия Нинова отидоха по едно и също време, след като в продължение на седмица си разменяха упреци дали има износ на оръжие за Украйна през трети държави.  

„Той много добре знае, че тези износи сега за тези държави са сключени от неговите служебни кабинети, намирам думите му за манипулация и се изненадвам“, заяви Корнелия Нинова.

На казаното от Нинова в "Защо, господин министър?" по bTV, Радев отговори така: „Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Това са частни фирми, но важен е подписа в Междуведомствената комисия, която тя председателства, с който се разрешава износа на оръжие.“

Държавният глава коментира и думите на външния министър на Северна Македония, че юни е последният шанс за разрешаване на спора между Скопие и София.

„И аз, и служебното правителство обяснихме много добре позицията на България и те се възприемат. Тук става въпрос за права на човека, за Копенхагенски критерии, за език на омразата“, заяви Радев.

Президентът беше категоричен, че българите нямат нужда от нови избори, за каквито призова лидерът на ДПС вчера.

Вярвам, че Европа ще демонстрира своята сила и единство, защото само заедно можем да се справим с предизвикателствата и да излезем от тях още по-сплотени, обяви премиерът във „Фейсбук“.

Снимка: bTV

„Днес, за съжаление, в Европа отново се води ужасяваща война. Загиват хора, разрушени са милиони съдби, десетки градове и села са превърнати в руини“, написа премиерът.

Според него тези трагични събития ясно ни показват, че човешкият живот, единството, мирът и обединението са най-големите ценности.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!