„Най-малкото в момента имаме полза от нови избори. Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но над всичко трябва да бъде българският интерес“.

Така президентът Румен Радев отговори на въпрос на журналисти дали е готов с нов служебен кабинет и на прага ли сме на нови избори.

На въпрос смята ли, че има изход от енергийната криза президентът заяви, че трябва да се търсят решения, които са в интерес на България.

"За разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ и петрол е голяма. За съжаление, през годините не успяхме да постигнем диверсификация. За разлика от други държави българите са енергийно най-бедните в ЕС. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Борбата е по възможност да се запазят същите", заяви Румен Радев.

По думите му рискът за страната ни е чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с всички последствия, включително и за тези, които управляват в момента.

Той бе помолен да коментира и думите на външния министър на Северна Македония, че до юни има възможност за развитие на отношенията между РСМ и България.

"Крайно неуместно и нездравословно е да се говори за Българи и да се поставят някакви ултиматуми. Натискът беше още по-голям миналата година. Аз и служебното правителство удържахме на този натиск два поредни съвета за разширяване. И аз, и служебното правителство показахме основанията и обяснихме много добре позициите на България и те се възприемат. Те просто трябва да се отстоят. Тук става въпрос за права на човека, за копенхагенски критерии, за език на омразата. Това са неща, които са несъвместими с европейските принципи и ценности", заяви още Румен Радев.

На въпрос има ли напрежение между него и Корнелия Нинова във връзка с упрека ѝ към него за износа на оръжие за Украйна президентът коментира, че твърденията ѝ са некоректни и лесно проверими.

„Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства, с който се разрешава износа на оръжие“, заяви Радев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!