Смятам, че в рамките на две седмици можем да се справим с актуализирането на бюджета, макар че има много неща за промяна във варианта за актуализация на бюджета, който е доста технически.  Това каза в предаването „Лице в лице” Георги Кадиев, депутат от „БСП за България”.

„Министерството на финансите най-вероятно просто е погледнало къде има места на напрежение – примерно в икономиката, отделили са 400 млн. лв. за мерки срещу забавяне на икономиката. След това са видели, че в медицинския персонал има проблем – отделили са някакви средства. След това са видели, че поради ръста на цените сред възрастното население, социално слабите има проблем – отделили са и там. Това не е дългосрочна политика, но донякъде не е и работа на служебния кабинет да прави дългосрочна политика, това е наша работа. И всъщност, между първо и второ четене на бюджета би трябвало да се опитаме да внесем политика в актуализацията на бюджета".

По думите на Кадиев задължително е да има актуализация: 

"Първо, за да изчистим… има много допълнителни приходи и те идват най-вече от ръста на цените, съответно събираемост на данък добавена стойност, защото да вземеш 20% ДДС от килограм месо 10 лв. не е същото като килограм месо 15 лв. Те идват от само себе си, тези приходи и трябва да се върнат назад към хората, особено към тези, които са социално слаби".

Той посочи и друг аргумент, заради който трябва да има актуализация:

„Защото, ако не успеем да съставим правителство, отидем на трети избори, отново не успеем дълго време да съставим правителство и влезем в следващата година без приет бюджет, тогава съгласно закона ние ще караме следващата година с 1/12 всеки месец от тази година и затова е хубаво да го актуализираме, за да можем да караме с 1/12 от по-висок бюджет”.

По думите му има воля за актуализация на бюджета:

„Според мен от т.нар. 3 партии на протеста плюс нас, вече правим 121 народни представители, така че не е нужно дори от герб да подкрепят. От ДПС, доколкото разбирам, няма да подкрепят”.

По отношение на съставянето на комисиите, той каза, че това е една голяма критика към ръководството на парламента и към г-жа Митева.

"Миналия парламент, краткият, имаше 9 сесии и въпреки всичко имаше 3 работещи комисии – правна, здравна и бюджетна. Този парламент има вече 12-13 дни, в които работим, и няма нито една комисия, нито една дума приет закон. Виждам някакво недоверие, че ще има дългосрочност на парламента и поради тази причина някак не си даваха и много зор да правим комисии. Заровихме се в неща, които са важни, но са изцяло с поглед в миналото – комисия за Росенец, комисия за Буджака, комисия за насилието, но нещата, които са в бъдещето – ето, актуализация на бюджета, куп други закони, които трябва да се променят – в областта на енергетиката заради високите цени на електроенергията, в областта на здравеопазването – всичко това остана на заден план”. 

Гледайте цялото интервю във видеото.