От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) призоваха народните представители да започнат незабавно работа по актуализирането на бюджета за 2021 г. Те припомнят, че предложението за актуализиране на бюджета вече беше подкрепено от социалните партньори на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От актуализацията на бюджета зависи и очакваната подкрепа за бизнеса, който трябва да осигури от своя страна очакваните приходи, допълват работодателите.

„Трябва да се подчертае дебело, че от продължаващата COVID-19 криза далече не страдат само отраслите, работата на които беше прекратявана на няколко пъти с административни заповеди. Кризата руши бизнеса не само на предприятията от туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Тежко пострадаха редица отрасли, особено транспорта. В плановете за актуализиране на бюджета дори са предвидени известни средства за подкрепа на авиокомпаниите, проблемите на които досега бяха пренебрегвани като цяло. Но капризите на пандемичната криза, в съчетание с немислимата цена на електроенергията за промишлени нужди, вече заплашват отрасли, за които досега изобщо не е ставало дума“, подчертават от АИКБ.

От там дават като пример шивашката промишленост, електроинтензивните индустрии, които получиха тежък „токов удар“, както и строителният бранш, който разчита на актуализацията на бюджета, за да получи вземанията си от държавата.

От АИКБ допълват, че ефектът от кризата става все по-всеобхватен и помощта за бизнеса е крайно наложителна. От актуализацията на бюджета зависят и мерки, свързани със социални разходи, като очакваното увеличение на пенсиите, както и нуждите на здравеопазването заради поредната вълна на COVID-19.