Във времето, когато лодка акостира на територията на охраняемия обект без предварително известяване се задейства специална процедура за неутрализиране на тези, които идват неканени, не се знае - пияни, болни, терористи, каквито и да било. Това коментира в предаването „Лице в лице ген.-майор от резерва Румен Ралчев, който е и бивш служител на НСО.

Той каза, че охранителите са обучени да пазят, не за геодезисти или земемери, за да знаят къде минава някоя граница:

"Те не са длъжни да знаят, че обектът е държавна собственост. Когато няма такова означаване и разпределение – 3 метра, 5 метра на самия бряг, те са длъжни да вземат мерки. Ако погледнем и занасянето на флага – вързан флага на един такъв кол, около 2 метра, това е оръжие. По същия начин могат да сложат една сабя, да сложат флагче отгоре и да кажат – да не го поругаят. 

Не е имало мачкане или късане на флага, това е в процес на неутрализиране на агресивността, която беше според мен ПР акция. Ако някой е искал да знае докъде е територията, където гражданите могат да бъдат, това става по друг начин. Абсолютно съм сигурен, че бившият министър знае много добре за какво става дума.

Навлизайки там, той целеше сблъсък, защото те не са длъжни да го познават, за тях той е агресор, който навлиза от морето". 

Той в качеството си на министър трябва да знае, че тези неща стават по друг начин. Влизането в специален обект чрез агресия задължително поражда обратна агресия, допълни ген.-майор Ралчев.

"Ако се случи, че това са други хора – терористи, пияници или сеирджии, които искат да унижат авторитета на службата и на охранявания, тогава щеше да бъде още по-силно викането, защото не са си свършили работата.

Респектирането е първото нещо, защото те нито слезнаха, нито се представиха, тъй като имаха претенции за обратното. Когато е в охраняемия обект, охранителят не се представя, той изпълнява задачите си, които са ясно и точно разчетени – не трябва да преминава човек.  Хора, които влизат, се извеждат. Би трябвало да ги изведат по сухата част, по пътя, но прецениха с лодката, откъдето са дошли оттам да ги върнат и с това се изчерпа проблемът.

Този проблем с въпросните Сараи стои отдавна, той ескалира, имаше протести, писания, но съответните градски съветници гласуваха пътя – защо тогава не се рипна, когато пътят беше отчужден и направен частен. Сигурен съм, че хората действаха малко първосигнално, от гледна точка на това, че има заплаха, ако има детенце, това е друго. Но трима мъже, единият държащ тояга.  

Той влиза агресивно вътре, затова първото нещо беше да вземат въпросната пръчка, беше доста дебела пръчка, с нея могат да се направят чудеса.

Няма гаранция, че в дръжката няма шипове, острие и други работи. Ако беше в тъмното, можеха да станат доста големи поразии".

Ген.-майор Ралчев допълни, че българският офицер не трябва да се различава от охраняемия при личните охрани.

"Ако охраняемият е с тенис фланелка, той е с фланелка. Ако е с костюм, той е с костюм. Те не трябва да се различават. Както не трябва да се различават автомобилите – основният и оперативният, за да се разсейват хората и да не се насочва вниманието към охраняемия обект.

Технологията е ясна на всички.  Да се охранява Ахмед Доган е защото от трите гласа два са гласували „за“ и това е от Изпълнителната власт – ДАНС и Главният секретар. Време е вече това нещо да се задраска и ако президентството, респективно НСО, носи отговорност, да му се дадат всички права да взема решения.

Президентът не може да се занимава с това, но тази комисия може да съществува, но решението да се взема еднолично от началника на НСО.

В противен случай той отказва да поеме охраната, но му се налага. Тези два гласа, които бяха дадени, и това е мнозинството са от МВР и на ДАНС. Това е мнението на Изпълнителната власт. Един телефон и мнението може да стане обратно.

Аз съм сигурен, че никой не е злоупотребил с правата си, има сигнали дали толкова дълго стоят тези сигнали и тази опасност, това е отделен въпрос и не само за г-н Ахмед Доган. След като законът го разрешава и такава е практиката, това се изпълнява. След като той пребивава на тази територия, тя придобива един специален статут.

Докато охраняемият е гост, къщата става специален обект. Ако утре сутринта собственикът замине в чужбина или отиде на друго място, обектът има съвсем друг статут. НСО не е сложено, за да пази плажа - агресивният начин за изскачане на трима мъже в зоната, където се охранява, не е моя работа да знам къде е Ахмед Доган, но след като целият екип е там, значи той е там. Значи това е заплаха. Трябва първо да бъдат установени тези лица и да бъдат върнати, което беше най-безболезненото, защото при по-слаби нерви нещата можеха да ескалират – с връзване, със слагане на белезници, за което имат право.

Трябва да съществува НСО, в цял свят съществуват такива служби“.