Машинното гласуване затруднява контролирания вот, но той остава възможен, а все още не е премахнат напълно и „чадърът“ над дилърите на гласове по места. Това предупреди в студиото на „Лице в лице“ съпредседателят на „Демократична България“ и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

„Всяка една ОДМВР и районно управление по места знаят кои са купувачите (на гласове), на предни избори имаше върху тях един чадър. Има малко хаотични действия на МВР – уволниха и смениха директорите на някои управления, другаде – не ги смениха. Там, където ДПС има „купувачи“, не смениха началниците на РУ“, заяви той, като отбеляза, че там, където е имало рокади, изборните „брокери“ са се „свили“.

По думите му през последната седмица до изборите трябва да има „решителни действия“ от страна на правоохранителните органи, за да се гарантира честността на вота. „Има риск за купувачите, но хората от бившата власт разполагат с доста пари, за да ги инвестират“, каза още ген. Атанасов.

Той подчерта, че първостепенна задача в 46 НС ще е сформирането на реформаторско мнозинство, което да излъчи правителство: „Аз през 1989 г. бях на 30 г. и сега, като наблюдавам процесите в страната, имам чувството, че изпращаме поредния Тодор Живков. Народът е узрял за това и иска радикална промяна в начина, по който се управлява страната“.

Затова и „Демократична България“ ще се бори за възстановяване на парламентарната република след „10 години правителствена република“ без реална отчетност на кабинета в пленарна зала.

Какъв ще е ефектът на изборите от санкциите по закона „Магнитски“? Ген. Атанасов припомни народната мъдрост, че не е луд този, който яде баницата, а този, който му я е дал и припомни, че поставените в черния списък бизнесмени са имали активна дейност по времето на ГЕРБ: „Божков, Пеевски – ама кой е позволил, ако са вършили всичко описано, да се случва това? Това е дефект на властта“.