Не сме далеч от мисълта за руски агенти. Това заяви в предаването „Лице в лице“ Емилиян Гебрев на въпроса кой стои зад взрива в склада за боеприпаси край Карнобат. 

„Тръгвайки от 2011 г. досега, минавайки през складовата база „Ловни дом“, минавайки през чешката складова база, минавайки през отравянията 2015 г., минавайки през признатите през зъби саботажи във ВЗМ-Сопот, не сме далеч от мисълта, но по това може да се произнесе единствено прокуратурата и след това да се потвърди със съдебно решение“, обясни собственикът на „Емко“. 

Той припомни, че за доста от случаите прокуратурата дори е назовала имената.

„Те го направиха това нещо под външен натиск, ако щете и под вътрешен натиск, но нещата са ясни. Жалкото е, че нищо не се прави да се разследва, отказват се сътрудничества на европейско ниво от наша страна по тези въпроси, протакат се много от разследванията, времето да мине, давността да се загуби, хората да забравят, а пък най-хубаво ако ги няма и самите хора“, каза Гебрев.

За взрива от 2011 г. резултат няма, добави той.

„След откриването на саботажното устройство, прокуратурата вместо да продължи разследването, прекрати официално действията“, обясни Гебрев.

Гебрев изрази и своите притеснения във връзка с разследването на последните взривове:

„Наблюдавайки това, което се извършва там, и как се случват нещата, аз също имам едно огромно притеснение, че най-големите доказателствени материали се изземват и аз нямам каквато и да била сигурност къде отиват те и какво ще се случи с тях. Знаете, че за взривовете, които се случиха в държавното предприятие ВМЗ-Сопот, доказателственият материал изчезна в поделение на МВР“, отбеляза Гебрев.

Той апелира към вътрешния министър, ако е възможно и не е късно, да се „направи всичко възможно тези доказателства и материали да не изчезнат или да не се преоформят по някакъв начин“.

На въпроса има ли връзка опитът за отравяне и последния инцидент, той коментира:

„Ако не беше иззето по този начин въпросното записващо устройство и апаратурата, която командва охраната на обекта, и просто бяха видени записите – сега можех да ви отговоря ясно и категорично. Аз правя изводи единствено на базата на очевидците – охранителите, които са били в складовата база. Получила се е аларма в системата на периметровата охрана, излезнали са да проверят мястото, където е станало това нещо и, Слава Богу, че не са стигнали до самото място, където се е случил взривът“, обясни шефът на "Емко". 

Според него не може да се говори за случайност.

Прокуратурата, ако пожелае, може да каже нещо, или чакаме след 25-30 години, ако сме живи, да се внесе нещо в съда“, добави Гебрев.

На твърденията на „Гардиън“, че е свързан с доставки на оръжие за Украйна Гебрев отвърна, че се е уморил от тази пропаганда.

„Нашата страна от 2014 г., от Минските споразумения, не е издала едно експортно разрешение за Украйна“.

Той добави, че преди Минските споразумения са имали един малък договор и оттогава досега не са изнесли нищо за Украйна.