Записи от охранителни камери пазят хронология на събитията в района на взривените складове край Карнобат. Разследващите обаче ще могат да влязат след изтичането на 72 часа от последния взрив.

 

Едно денонощие е изминало от последния взрив, а оглед на мястото може да бъде направен след още две денонощия. Четири склада с оръжейни материали на площ от 220 декара. Намират се в котловина, мястото е специално, и ако стане инцидент взривната вълна да отиде нагоре. Затова и местните не са чули и разбрали.

 

Сигнал за пожар е постъпил в полицията около 3 часа и половина в неделя, а взривовете започнали около 4 часа сутрина, продължили са 1 час. Тоест прокуратурата и проверяващите ще имат достъп едва утре след 17 часа.


Мобилна станция на Регионалната екоинспекция измери днес въздуха в град Карнобат по настояване на кмета. В самата база на взрива нямат право да измерват, тъй като стратегически обект с особен статут.

 

„Пожарът е потушен вече, няма опасност за населението, няма място за паника, след като изтече технологичното време от 72 часа - ще бъде направен оглед и компетентните органи ще продължат да разследват до изясняване на причините“, каза Стефка Иванова, зам.-кмет на Община Карнобат

Втори ден полиция и пожарна пазят, районът е отцепен в радиус от 2 километра от оръжейните складове.

Валентин Радев подчерта, че  в момента, освен версията за човешка намеса не бива да се пренебрегват и другите версии. Например за човешка грешка.

 

Направен е втори оглед с дрон на пожараната от Ямбол.