Главният редактор на Bellingcat Христо Грозев обясни, че все още няма конкретни данни дали Русия стои зад взривовете в складовете за боеприпаси край Карнобат.

„Очакваме да получим данни от дроновете, както и посещенията, които трябва да станат на терен. На този етап може да се види една тенденция, че през последните осем години е имало не по-малко от седем взрива в различни европейски страни, включително три в България“, добави той.

По думите на Грозев в повечето от случаите има връзка с теза на Русия, че тези складове са били използвани за поддръжка на страни, с които Русия има проблем – Украйна, Грузия.

„Цялата българска въоръжена индустрия, както и фирмите на г-н Гебрев, индустрия участва индиректно в подкрепа на Украйна на войната и ще бъде много нелогично, ако това (б.р. взривовете) са чиста случайност. По-скоро това е предупредителен сигнал“, заяви още журналистът.

Грозев обясни, че да се достигне до подобни складове е доста сложно.

„Очевидно с превозно средство е доставен човекът, който е нарушил периметъра. Най-логично е това да е представител на Руската федерация, но е възможно да е някой, който в България има проблем с г-н Гебрев. “, добави той.

Грозев обясни, че в разследването на Bellingcat дали български медии публикуват статии в полза на Кремъл, става ясно, че няколко български медии, които получават готови материали и ги публикуват срещу съответни суми пари. 

Вижте повече във видеото.