Има пробив в системата на МВР и на „Гранична полиция“. Той трябва да бъде много бързо локализиран и предотвратен. Това каза в предаването „Лице в лице“ служебният премиер Гълъб Донев.

По думите му очаква се до края на седмицата предприетите мерки да дадат резултат.

България, като сигурен и надежден член на ЕС, е длъжна да пази външната граница на ЕС такава, каквато трябва да бъде и да не допуска незаконно влизане на мигранти, каза той. 

Гълъб Донев съобщи, че се прави реорганизация на силите и средствата в района на границата с Турция. Командировани са допълнителни служители, включена е и допълнителна техника от дронове, поискано е съдействие от „Фронтекс“.

Когато има засилен натиск от страна на мигрантите е необходимо да се предприемат и такива мерки. Не винаги през различните периоди от годината се използва целия този ресурс, който е активизиран в момента, отбеляза служебният премиер.

Отпуснати са 1,5 млн. лв. допълнително за ремонт на възпрепятстващото съоръжение по границата, каза още той.

На въпроса какво е свършило предишното ръководство на МВР, Донев заяви: 

"При положение, че има множество заварени проблеми в „Гранична полиция“, това говори, че не докрай са доведени нещата. Дали и колко са били ефективни мерките, предприемани от ръководството на „Гранична полиция“ и МВР – отговорът е ясен".

Имаме множество нарушения, незаконно преминаване на границата, трафик на мигранти от Сирия, Афганистан и други държави, допълни той.

По темата за войната по пътищата, служебният премиер заяви, че има непрекъснати полицейски акции в цялата страна. Войната, която е обявена на всички неизрядни шофьори, дава резултат.

МВР скоро ще отчете резултатите от всички тези действия, каза той.

„Основната задача на един служебен кабинет е да проведе честни и прозрачни демократични избори, наред с всички други задължения, които има едно правителство. Единствената особеност е, че той управлява в условия без Народно събрание, тоест не може да има законодателна инициатива“, заяви Гълъб Донев.

В коментар на рокадите по ключови институции той обясни, че всяко едно управление е длъжно да направи ревизия с кадровия потенциал, с който ще разполага в това управление и е нормално всеки един да подбере кадрите, на които има доверие.

По думите му не може служебното правителство да бъде обвинено в чистка и връщане на някакви модели.

Виждате, че най-големият вой срещу тези кадрови промени идва от самите хора, които са сменени, или от партийните централи, които са ги назначили, каза още той.

Няма и капка съмнение за това, че има някакъв реваншизъм от страна на президента Румен Радев. Да подбереш хората, с които ще изпълниш целите, които си си поставил, не би могло да се облече в определението на реваншизъм, отбеляза служебният премиер.

Гълъб Донев допълни, че разговарят с Румен Радев по различни теми.

Не са водени разговори по темата за президентска република, каза той.

„Това е една несериозна заявка, хвърлена в общественото пространство. Трябва да отчитаме и това, че политическите партии навлизат в предизборната кампания“, коментира той.

Президентът не е водил разговори с Владимир Путин, категоричен беше Донев.

„С политическото ръководство на Турция се водят разговори на всякакво ниво, включително и за мигрантите, енергийните доставки, диверсификацията на източниците на тези доставки“, каза още той. 

В коментар за финансовото състояние на държавата, служебният премиер заяви, че държавата на 2 август е имала излишък от близо 1,5 млрд. лева, „всяка година август, септември, октомври има такива излишъци, това е нормално състояние на фиска на държавата през този период, но в края на годината – ноември, декември, тези излишъци са изхарчени и се върви към дефицит“.

Така, както е приет Законът за бюджета, трябва да бъде взет дълг около 6 млрд. и 300 млн. лева, допълни Донев.

По думите му без него държавата не може да поеме разходите, които са гласувани от Народното събрание.

Ние няма да приключим годината с излишък, категоричен беше служебният премиер.

„Ще се наложи да излезем пак на пазара, за да търсим допълнително дълг, за да могат тези разходи, които са гласувани от НС, да бъдат покрити“.

На въпроса готов ли е да продължи да бъде премиер през такава зима, ако партиите не успеят да сформират редовно правителство, той заяви:

„Не бих казал, че това е най-добрата опция пред мен, но, ако се стигне до ситуации, в които партиите няма да успеят да излъчат работещо редовно правителство и след оценката на президента за моята работа до изборите, съм готов да поема отговорност“.