Брекзит, протестите във Франция и отслабването на политическите позиции на германския канцлер Ангела Меркел, са притеснителни събития преди евроизборите през следващата година. Това посочи в студиото на „Лице в лице” журналистът Светослав Терзиев.

„Това става само 5-6 месеца преди европейските избори, които много могат да променят политическата физиономия на Европа. В евроизборите се очаква голямо засилване на позициите на националистите, които са за по-слаба Европа, разпада на ЕС. Двете мощни сили – Великобритания и Франция, като добавим и слабата Меркел в Германия, виждаме, че те не са в състояние да овладеят положението”, коментира Терзиев.

Според журналиста, у нас има трябва да се притесняваме от тези събития. По думите му България не може да влияе на тези глобални процеси, но може да бъде повлияна от тях и да пострада.

„Тереза Мей е в Брюксел, не за да предоговори споразумението за излизане от ЕС, тя иска анекс, който да тълкува по различен начин отделни клаузи и да спаси себе си. След 21 януари Великобритания може да бъде изправена пред едни предсрочни избори и Мей да не успее да овладее ситуацията. Тя е слаба в своята партия, лейбъристите не се намесват в този процес и я оставят да си потъне”, каза Терзиев.

Оставка на френския президент Еманюел Макрон преди евроизборите няма да доведе до нищо хубаво, смята журналиста и добави, че другите партии няма да възстановят позиции, ако той не на власт.

„Това не означава връщане на власт на традиционната десница и левица. Казваме, че партията на Льо Пен е крайно дясна, но това е една работническа партия – това е нейният електорат, защото комунистите и социалистите загубиха влияние във Франция”, каза журналистът.

Терзиев коментира, че Марин Льо Пен е променила името на партията от Национален фронт на Национален сбор, за да смекчи крайната националистическа позиция. Той добави, че при скорошен разговор с френския политик, тя му е казала, че няма намерения да инициира референдум за излизане на страната на ЕС.