Хаосът около брекзит се задълбочава. Британският премиер Тереза Мей внезапно отложи вота по споразумението с Брюксел за раздялата с Евросъюза. Ключовото гласуване трябваше да се състои утре в британския парламент. 

Снимка: btvnovinite.bg

Докато Тереза Мей се опитва да спечели време, растат спекулациите какво би се случило, ако британският парламент отхвърли сделката. 

Първият вариант е брекзит без сделка. Това поставя под въпрос целия график за развода – гласуването на споразумението в ЕП и фактическото излизане от Съюза на 29 март 2019 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Може да последва оставка или принудително отстраняване на Тереза Мей – варианти, които до момента тя не коментира. 

Снимка: btvnovinite.bg

Много малко вероятно е предоговаряне за по-добри условия за Великобритания. Брюксел е категоричен, че сделката няма да бъде отваряна отново.

Ако никой от вариантите не даде резултат, може да се стигне до вот на недоверие или предсрочни избори, а в по-дългосрочен план до втори референдум, отмяна или отлагане на брекзит – стъпки, които за момента правителството отхвърля. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тереза Мей реши да спечели още време, за да убеди депутатите в плановете си за брекзит, след като шансовете правителството ѝ да одобри сделката започнаха да изглеждат все по-нищожни.  

„Ясно е, че има голяма подкрепа за много от ключовите аспекти на споразумението. По един въпрос – предпазната мярка за ирландската граница остават големите притеснения. Затова, ако гласуваме утре, сделката ще бъде отхвърлена. Затова ще отложим вота”, обясни Мей.

„Ние сме в изключително сериозна безпрецедентна ситуация. Правителството изгуби контрола над събитията и е в пълен безпорядък. Ясно е от седмици, че сделката на премиера няма подкрепата на правителството.  Това е лоша сделка за Великобритания, лоша сделка за нашата икономика и лоша сделка за нашата демокрация”, заяви лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

Снимка: btvnovinite.bg

Брюксел реагира категорично. „Имаме споразумение от 25 ноември, което е най-доброто и е единственото възможно. Няма да го предоговаряме”, каза Мина Андреева, говорител на ЕК.

В същото време Съдът на Европейския съюз постанови, че Великобритания може да реши едностранно да се откаже от брекзит, без да има нужда от одобрението на другите страни членки на общността.