Горенето на боклуци като гориво в ТЕЦ-овете се превърна в тревожна за обществото ни тема през последните месеци, а страховете на хората се увеличиха.  Комисията по околна среда в парламента прие на първо четене отпадъци да се изгарят в топлоелектрическите централи само при изготвен ОВОС, който ще се прави на ниво инвестиционни намерения.

Това е крачка в правилна посока, но не е достатъчна, смята енергийният експерт Иван Хиновски.

Снимка: btvnovinite.bg

Въз основа на анализ на опита на другите европейски страни, България трябва да направи редица законодателни промени за регламентиране на проектите за оползотворяване на това гориво, каквото са отпадъците, заяви Хиновски в „Лице в лице“.

Експертът е категоричен, че проектите за изгаряне на отпадъци трябва да са на базата на лиценз.

Страховете на хората са основателни, тъй като настоящите инсталации не са подходящи за изгаряне на боклук. Те се нуждаят от специална система за прочистване, защото пушекът е различен от този на въглищата, съдържа много канцерогенни вещества и филтрите не са пригодени за него, а температурата на изгаряне също е различна от тази на въглищата.

Снимка: btvnovinite.bg

Още по-опасна е пепелта, която остава след изгарянето на отпадъци, разкри Хиновски, който я сравни с ядрен отпадък. Те трябва да се съхраняват под земята за срок между 15 и 20 години.

Единствената инсталация, която отговаря на всички изисквания за изгаряне на отпадъци и експертът е посетил, се намира в Пещера.

Новата практика по отношението на отпадъците е да преминават към друга гама за оползотворяване чрез така наречените газификатори. Вакуумно при висока температура се създава синтетичен газ, който е като природния. Така не се отделят много вредни вещества и няма пепели.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Хиновски и нашите ТЕЦ-ове, които работят с въглища, могат да минат на газ. Експертът дори изчислява, че това ще доведе до намаляване на производствената цена от около 130 на 108 лева.