От 1 януари 2020 г. България се свързва с Турски поток, а точката за доставката на руски газ вече ще е „Странджа 2”.  Досега синьото гориво идваше у нас от Украйна и Румъния. Още лятото руската страна е предложила по-ниски такси и входната точка да мине към турската страна.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това не е реалната диверсификация на газовите доставки към България. Този проект беше наложен на България вследствие на геополитическите спорове между Русия и Украйна”, заяви енергийният експерт инж. Иван Хиновски от Български енергиен форум в студиото на „Лице в лице”.

Страната ни търпи огромни загуби от транзитни такси върху газа към Турция, преминаващ по предишното споразумение през наша територия, заяви Хинкоски и изчисли загубите до 60%.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертът също така се спря на възможността компанията, изграждаща тръбата – „Аркад”, да продаде своите активи на трета сигурност, което няма да е от полза за енергийната стабилност и сигурност на България.

Изходът засега е „да си изграждаме „Балкански поток” и да си кротуваме”, каза Хиновски.

Снимка: btvnovinite.bg

Трябва да бъдем внимателни с ентусиазма около проекта за АЕЦ „Белене”, предупреди експертът и каза, че условията, които са предлагали преди 35 години сегашните стари бъдещи инвеститори от „Атоменергорпоект”, които са представлявали „Росатом”, са били изключително тежки с искане за държавна гаранция.

„Същата организация се предлага и сега, но това е положението не само при нея. Дори да беше „Мицубиши” или „Уестингхаус”, големите инвеститори поставят едни и същи условия: Те искат този креди от 10 милиарда, които ще предоставят да се върнат в някакъв разумен период от 15 години”, каза Хинковски.

Случаят с „КонтурГлобал” е един много лош пример за отношение към един стратегически инвеститор, смята Хиноски и отбелязва, че според всички експерти прекратяването на договора ще има пагубни последствия за енергийната ни система, защото ще спре работата  на ТЕЦ „Марица Изток - 3”.

Снимка: btvnovinite.bg

„С нея ще спре ТЕЦ „Марица Изток - 2” и мините, защото „КонтурГлобал” оперира най-възловата подстанция на България, през която минават интерконекторите с Турция и Гърция”, обясни Хиноски, според когото има вариант държавата да се разбере цивилизовано с американските инвеститори и да предоговори условията по договорите им.