До часове се връщат обратно в Италия 74 контейнера с отпадъци, които се намират на пристанище Варна-Запад.

Те са част от общо 127 контейнера, за които при разследване на Районната прокуратура в морската ни столица беше установено, че имат съдържание, различно от описаното в документите.

В хода на разследването беше установено, че контейнерите с боклуци са декларирани като каучук и пластмаса, но съдържанието в тях е друго.

Министър Емил Димитров обяви, че за по-добър контрол занапред, всички пратки от гориво RDF, което се внася у нас законно и се изгаря в специални инсталации, ще пристигат само на пристанище Варна-Запад.

"И в Бургас имаме едни, които предстои да заминат. Всичките контейнери, които са влезли в България с документи, които не отговарят на действителното съдържание, ще си отидат", заяви Емил Димитров.

А в предаването "Тази събота" екоминистърът обяви, че в ТЕЦ "Бобов дол" ще сложат измервателни станции на комините, а в населените места наоколо ще има уреди, които ще показват завишени ли са стойностите.

Димитров каза още, че ще наложи глоба от 2000 лева на "Стомана Индъстри" и "Топлофикация Перник" заради неправомерното източване на язовир "Студена".