България не може да се справи с една масирана вълна от нелегални мигранти, ние сме най-прекият път към Европа и ЕС, а когато говорим за нелегална миграция, има опасност в страната да влязат и джихадисти, които имат бази в Афганистан и това вече е опасност не само за нас, но и за европейските граждани.

Това заяви в предаването "Лице в лице" евродепутатът от ГЕРБ-СДС Емил Радев.

Според него страната ни трябва да вземе сериозни мерки, както и да получи помощ от Европейския съюз за справянето с евентуална бъдеща мигрантска криза.

"Призовах и за помощ от ЕС - да се разположат сили на Фронтекс - както хора, така и техника, да се помогне на България с колкото се може повече пари, които да бъдат използвани за укрепване на техническия капацитет по границата ни. Предния път успяхме да издействаме 160 милиона евро, а сега за това трябва да се говори още преди кризата, защото след това ще бъде късно", изрази опасенията си евродепутатът.

Радев определи поддържането на добри дипломатически отношения със съседните на България страни като ключово, за да избегнем допускането на мигранти до българската граница.

"Виждаме колко пъти са се качили нелегалните преминаващи през границата ни, виждаме, че центровете вече са пълни и какъв брой хора излиза нелегално през границата ни със Сърбия. Трябва да направим всичко възможно, защото не можем да си позволим да издържаме между 5 и 10 хиляди нелегални мигранти", каза той.

Емил Радев изрази и опасенията си, че в момента все още голяма част от хората, които са работили за европейски структури и НАТО, както и за българското посолство в Афганистан, все още не са евакуирани от страната и трябва да се направи всичко възможно те да получат своята сигурност.

Вижте целия разговор във видеото.