Очаквам изменението в прословутия „референдумен“ закон да бъде противоконституционно и да има произнасяне на Конституционния съд. (…) Въпросът не е в чии ръце отива властта, а кой може да взема решения. Референдумите трябва да бъдат организирани около въпроси, на които просто може да се отговори с „да“ или „не“.

Това обясни адв. Емил Георгиев от Инициативата „Правосъдие за всеки“. Неговите думи идват на фона на промените в Изборния кодекс и коментарите на президента Румен Радев.

Държавният глава заяви, че винаги е подкрепял обществената необходимост за разширяване на формите на пряко участие на гражданите в държавното и местното самоуправление. По думите му обаче това трябва да се случва по правилата и без противоречия в Конституцията. Думите на Радев са във връзка с въвеждането на възможността с референдум да се решават въпроси от компетентността на Великото Народно събрание.

За предаването „Лице в лице“ Георгиев обясни, че в България възможностите да гражданите да се произнасят чрез референдум са от скоро и е хубаво да натрупаме опит в това отношение.

„Ако ще мислим в насока да разширяваме пряката демокрация, трябва да мислим колко дълга да бъде кампанията, кой има право да участва, по какъв начин медиите ще отразяват…“, подчерта той.

Според него 44-ото Народно събрание е юридически най-неподготвено и изтъкна, че в правната комисия към парламента няма достатъчно юристи.

„Ние от „Правосъдие за всеки“ имаме 4 конкретни предложения за изменения в съдебната власт – казваме без фигурата на главния прокурор; намаляване на политическата квота във ВСС; премахване на специализираните съдилища; за жертвите на престъпления искаме да въведем обжалваемост на отказите на прокуратурата за образуването на досъдебно производство“, обясни още той.

Вижте цялото участие във видеото!