Президентът Румен Радев наложи вето върху част от разпоредбите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс във връзка с машинното гласуване.

Това съобщи държавният глава на извънреден брифинг в президентството.

Мотивите на Радев са, че промените се правят месеци преди изборите без дебат и реална оценка, а самите изменения създават предпоставки за хаос в изборния ден и манипулация на резултатите в полза на управляващите.

"Отказът на властта да чуе гласа на гражданите удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години. Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано от същата цел. През миналата година законодателят постанови изисквания за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните промени обаче се позволява едновременното въвеждане и на хартия, и на машинен вот, и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите", заяви президентът.

Той посочи, че вместо Народното събрание, т.е. законодателят, да определя дали да се наемат или купуват машините за изборите, тази отговорност се прехвърля на ЦИК, което по думите на президента се тълкува като бягство от отговорност.

"В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването като изцяло и вменява тези дейности на "Информационно обслужване" АД, пренебрегвайки редица разпоредби за конкурентното начало в стопанската дейност и предотвратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция", добави той.

Президентът припомни, че винаги е подкрепял обществената необходимост от разширяване на формите на пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самооуправление, но отбеляза, че това трябва да се случва при ясни правила и без противоречие с Конституцията. Думите му са във връзка с въвеждането на възможността с референдум да се решават въпроси от компетентността на Великото Народно събрание.

"Отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на Великото народно събрание, неоправдано смесва две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт. Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава. Отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнение в честността на изборите и за тяхното оспорване. Не мога да подмина и да не обърна внимание на факта, че промените на толкова важни правила броени месеци преди изборите, без реален дебат по същество и без детайлна оценка за въздействие, са пример за непредсказуемост на държавната власт и държавното управление и отблъскват гражданите от дебата", завърши Радев.

Промените в Изборния кодекс бяха приети окончателно на 17 септември. Още тогава президентът заяви намерението си да наложи вето.

bTV потърси политическа партия ГЕРБ за реакция на изявлението на Румен Радев. Такава вероятно официално ще има утре. От ГЕРБ прогнозираха, че ако мотивите за президентското вето станат ясни до ден-два, още тази седмица частичното вето ще бъде гледано в парламентарната правна комисия, а другата седмица текстовете ще бъдат гласувани отново в зала.