„Оттук нататък, ако мандатът бъде връчен на третата политическа сила, което е логично, иска ми се да вярвам, че лидерът на БСП ще го върне, защото единствената политическа сила, която може да подкрепи едно такова правителство, е ГЕРБ и това би било сериозен удар срещу всички леви хора в България. Надявам се, че дотам няма да се стигне“.

Това каза в ефира на „Лице в лице“ евродепутатът Елена Йончева. С това тя на практика направи прогноза, че ако БСП реши да прави правителство, ГЕРБ ще го подкрепи.

Йончева направи коментар и за резултатите на левицата на отминалите избори, като ги определи като „голям провал“.

„Това е удар не само срещу нас (симпатизантите на БСП – бел. ред.), това е удар и срещу България, защото България има нужда от силна лява партия, както и силна дясна“, посочи тя.

Йончева разкритикува ръководството на БСП и за някои събития от последните месеци. Според нея не е било направено достатъчно, за да позволи Пътната агенция да бъдат направени проверки по съмнения за корупция. Тя отчете като грешка и липсата на ясна подкрепа към президента Румен Радев за следващ мандат, което се случи след парламентарния вот.

Според евродепутата БСП не е припозната като „партия на протеста“, защото не е взимала активно участие в недоволството на площада срещу правителството миналото лято.

Йончева не прие иронизиращите коментари относно дебатите с новите партии в парламента.

„В момента Борисов е едно голямо ранено политическо животно и битката срещу него и тази система тепърва предстои и това няма да е никак лесно. Но това, което виждаме в Народното събрание е добро, защото виждаме за първи път от много години един реален дебат между различни политически формации. Да, наистина – има емоции. Понякога ни се струва, че емоциите са в повече, но когато се води искрен дебат, не може без емоции. Въпросът е аргументите да надделяват в някакъв момент като количество и качество емоциите. Тогава нещата бавно, но ще тръгнат. Няма нищо страшно, ако има нови избори. Да, трябва да се направи всичко възможно за едно стабилно правителство, но за нас е важно едно работещо правителство, а не правителство на всяка цена“, посочи тя.