Резултатът от изборите е положителен относно проевропейското мнозинство в ЕП. Около тази теза се обединиха Мартин Табаков от Института за дясна политика и журналистът Светослав Терзиев.

Проевропейските партии потвърждават доминацията си в новия Европейски парламент, но политическият спектър в Съюза става все по-пъстър.

Според Табаков има и една тъжна новина - властовият център се измества по-вляво, заради по-ниския резултата на ЕНП и по-високия на зелените. 

Снимка: bTV

„Националистическите партии не направиха, това което показваха прогнозите, а те им даваха около 210 мандата, почти една трета от състава на ЕП, а те спечелиха около 170. Не съм оптимист, че популизмът не се е представил добре, и това го виждаме в много добрите резултати, които зеленото движение регистрира - особено в някои държави като Германия”, коментира още той.

Според него те са популистки, понеже тезите, които защитават, са за природата: „Но да се смаже капитализмът и свободният пазар и да сме заложници на специфично учение, което няма как да допринесе за общата подредба на света, в който живеем. Екстремни са”.

Новото лице на лявото, и то популистко, са именно зелените движения, защото избирателите, които преди са гласували за леви партии, днес подкрепиха зелените, коментира още то.

Според Терзиев няма да настъпи апокалипсис след евровота, а ЕС ще се запази, понеже четирите водещи партии в следващия ЕП са проевропейски.

„Това да християндемократите, ЕНП, социалистите и демократите, либералите и зелените. Те могат да се договарят на тази основа”, коментира още той.

Според Терзиев обаче има възход на антиевропейски партии. Той коментира и ниската избирателна активност у нас:

Снимка: bTV

„Шамар за цялата проевропейска класа, както каза президентът, е ниската избирателна активност, искаме да сме европейци, а не това което предлагате, това казаха 70%. Разочарованието е чудовищно. България е единствената страна от ЕС, в която активността е намаляла с 5% в сравнение с миналите избори”, добави още журналистът.

По време на тези евроизбори се случиха и няколко ключови събития. В Австрия падна правителството на Курц, в Гърция предстоят предсрочни парламентарни избори, а в Румъния лидерът на социалистите Ливиу Драгня е в затвора.

Според Терзиев гражданите искат да видят нова политика и волята им се засилва. В Румъния гражданите осъждат открито корупцията. Табаков от своя страна коментира, че в Австрия партията на Курц печели на тези евроизбори, а и новият им парламент няма да изглежда особено различно от предния.

Вижте целия разговор във видеото.