Хеликоптерите „Кугър“ не могат да изпълняват медицински задачи подобно на хеликоптерите линейки, категоричен е експертът и член на ХЕМС Мариян Боновски.

„Няма нито едни аргумент, който да може да покаже, че Кугъра може да изпълнява дейности и задачи по ХЕМС“, каза той, но допълни, че ако правителството иска да се откаже от четири хеликоптера, те има как да бъдат използвани за други цели.

Боновски посочи още, че ако „Кугър“ кацне на покрива на Пирогов ще пропадне до ниво минус 2 на сградата, а шумът би изпочупил стъклата.

„Медицинският хеликоптер е линейка. Той може да кацне навсякъде. Не може да спасяваш някой с тир“, каза още Боновски.

Експертът уточни, че ако страната ни стане член на ХЕМС, ще трябва да изградим цялостна система за управление на медицинските хеликоптери, която започва с реформа в работата на телефон 112.

„Само в разговорите губим 8-10 минути. По стандарта на ХЕМС хеликоптерът трябва да е излетял до петата минута от подаване на сигнала“, казва Боновски. Това означава също, че за да има адекватна реакция, трябва да се изградят специални бази за медицинските хеликоптери на точно определени места в страната, за да може логистиката на въздушните спасявания да бъде ефективна и да отнема максимално малко време.

Повече вижте във видеото.